Ή το τσιγάρο ή Εγώ!

Κατά τα πρότυπα του γνωστού τραγουδιόυ του Νίκου Καρβέλα αποφάσισε να κινηθεί ο πρωθυπουργός ΓΑΠ (καλά μας προειδοποιούσαν οι Άγγλοι “mind the GAP“) και το σίγουρο είναι ότι αυτή του η στάση δεν χαροποίησε κανέναν (σχεδόν κανένα μάλλον) καπνιστή!!!Tι όμως είναι αυτό που τώρα κάνει την διαφορά στην εφαρμογή του νόμου;

Από τις πρώτες ανακοινώσεις,ακούστηκαν μέτρα που λίγο πολύ μοιάζουν με τα προηγούμενα,λίγο πιο αυστηρά και λίγο πιο παράλογα.Όμως κάτι δεν είναι το ίδιο στην όλη υπόθεση “απαγορεύω το κάπνισμα” και μάλιστα σε αυτή την δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την χώρα.

Την 1η φόρα που εφαρμόστηκε ο νόμος με μερική απαγόρευση και με την μετατροπή κάποιων μαγαζιών σε “καπνιστήρια” δεν συμμορφώθηκε κανείς και αυτό διότι θα υπήρχε οικονομική δυστοπία στα μαγαζιά που λόγω τετραγωνικών δεν μπορούσαν να γίνουν κανπνιστήρια!Την 2η φορά με την καθολική απαγόρευση πέραν της οικονομικής δυστοπίας υπήρξε και ο λογος ότι τόσα περνάμε σαν λαός ,μας κόβουν και το τσιγάρο!!!Η νεοελληνική κλάψα ήταν πάντοτε δημοφιλής ως υλικό δελτίου ειδήσεων και μάλιστα σε τέτοια θέματα.Σωστά θα αναρωτηθεί κάποιος: τι γίνεται ρε παιδιά με αυτούς που δεν καπνίζουν;Αυτοί έχουν γνώμη,άποψη,θέση για την νέα αντικαπνιστική τάξη πραγμάτων;

Μήπως εν τέλει το κάπνισμα είναι δικαίωμα μόνο το καπνιστών και η πρόσβαση στον καθαρό αέρα και μάλιστα σε ένα κλειστό και όχι σωστά αεριζόμενο (για λόγους οικονομίας δεν ανάβουν το σύστηματα εξαερισμού!!!) περιβάλλον είναι ένα όνειρο το οποίο ούτε στον ύπνο μας(oι μη καπνίζοντες) πρόκειται να το δούμε;;Δηλαδή στο εξωτερικό που βγαίνουν έξω και κάνουν κατά την βραδυνή τους έξοδο 2-5 τσιγάρα είναι λιγότερο πολιτισμένοι από εμάς τους “Έλληνες”;

Σε μια απογευματινή εκπομπή είδα 2-3 ιδιοκτήτες νυχτερινών μαγαζιών να οδείρονται για τον αν και όταν εφαρμοστεί το μέτρο τι θα συμβεί στους ίδιους και στους εργαζόμενους τους(εμμέσως υποδείκνυαν απολύσεις).Χαρακτηριστικά ο ένας είπε σε έναν από τους αντικαπνιστές της συζήτησης : “δηλαδή ρε φίλε θα σταματήσω Εγώ το κάπνισμα για την δική σου υγεία;”

Το προσωπικό στοίχημα του ΓΑΠ είναι να μας κάνει Ευρώπη με τα κακά (που τα βιώνουμε) και τα καλά (που θα θέλαμε να έχουμε)!!!.Η οικονομική του πολιτική η οποία ακολουθεί τις διεθνείς και Ευρωπαϊκες επιταγές μας βάζει για τα καλά στην Ευρώπη σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις μας ώς κράτος μέλος αλλά αφήνει απέξω όλα τα καλά  που είναι παράγωγα του Ευρωπαϊκου πολιτισμού και της κουλτούρας που σαν λαός αγνοούμε.Μήπως το σχέδιο του είναι να μας εκπολιτίσει με το ζόρι και όταν τα πράγματα πάνε καλά να μας επιβραβεύσει;Can you teach an old (Grrreek) dog new tricks?

Το θέμα δεν ξέρω που θα καταλήξει αλλά η θέση του ΓΑΠ είναι ξεκάθαρη και σαφής : Ή το τσιγάρο ή Εγώ!

Advertisements

2 thoughts on “Ή το τσιγάρο ή Εγώ!

  1. Παρασκευάς January 19, 2011 / 12:04

    Με πολύ χαρά χαιρετίζω την αξιόλογη προσπάθεια σε αυτό το νέο ιστιολόγιο και το βήμα το οποίο δίνεται σε ανθρώπους με ευαισθησία για το συνάνθρωπο να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αφορμή για την παράθεση των σκέψεών μου αποτέλεσε η φράση που τεχνιέντως χρησιμοποιήσες και αναφέρομαι στο“mind the GAP“, φράση “σύνθημα” για ανθρώπους με μοναξιά. Νιώθω ανακούφιση που βρίσκομαι σε ένα χώρο με άτομα που μιλούν την ίδια γλώσσα μεταξύ τους, σε ένα χώρο που αισθάνεσαι φυσιολογικός, χωρίς να χρειάζεται να απολογείσαι συνέχεια και να αποκρύπτεις την ταυτότητά σου. Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να αναφέρω τις απάνθρωπες συνθήκες αερισμού που επικρατούν σε κινηματογραφικές αίθουσες στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών, στις οποίες καθόλη τη διάρκεια της προβολής των ταινιών ο κόσμος καπνίζει. Οξύμωρο είναι πραγματικά πως σε αυτούς τους χώρους όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται, διασκεδάζουν, εκφράζονται αλλά και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, το δικαίωμα στον καθαρό αέρα βάναυσα παραβιάζεται εις βάρος της κοινωνικής ασέβειας με το πρόσχημα της ατομικής ασυδοσίας. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

  2. Σάκης January 19, 2011 / 20:48

    Φίλε που οδηγεί την σκέψη μας το σήμερα, λίγα χρόνια πρίν δεν μας απασχολούσαν τέτοιες μικρές σκέψεις. Πειρατικοί σταθμοί, κόντρες με τα μηχανάκια, εκδρομές με κιθάρες… ωραία χρόνια αξέχαστα.. Κάπου στη πορεία ξεχάσαμε να ζούμε..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.