Ο αρχηγός της αγέλης

Δεν σας κρύβω ότι με δυσαρέστησαν πολύ τα νέα σχετικά με την υγεία του CEO της apple Steve Jobs που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου εδώ και λίγα 24ωρα.Δεν είναι νέο ότι ο ισχυρός ανδρας της apple αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια (από το 2004 για την ακρίβεια) προβλήματα με την υγεία του,λόγος για το οποίο είχε αποσυρθεί κατά καιρούς από τα “κοινά”.

Τις τελευταίες μέρες όμως με τις φήμες  να οργιάζουν και συγκεκριμένα με τα νέα για την κατάσταση της υγείας του —που σύμφωνα με αμερικάνικο tabloid,δίνουν στον Jobs μόλις λιγες εβδομάδες ζωής— να μην είναι ενθαρρυντικά ,ένα ερώτημα και ένας προβληματισμός εγείρονται στην παγκόσμια τεχνολογική κοινότητα.

Η apple τι θα κάνει χωρίς τον Steve Jobs;

Υπάρχει apple χωρίς Steve Jobs;

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον,και βέβαια κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί όταν και αν επαληθευτεί αυτό που πολύ συχνά σε projects αναφέρεται σαν “worst case scenario”.Θα πατώσει η apple?Δεν θα ξαναγοράσει κανείς τα προϊόντα της;Μήπως δεν θα είναι  το ίδιο τελικά;Κάτι θα λείπει,κάτι δεν θα ταιριάζει και τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν.

Όπως και να το κάνουμε ο Steve Jobs κατάφερε να πάρει στις πλάτες του όλο το κομμάτι του μαρκετινγκ της εταιρίας και κατάφερε αυτό που οι άλλοι ακόμη προσπαθούν.Έκανε την τεχνολογία lifestyle!!!Πλέον η αγορά ενος apple προϊόντος δεν σήμαινε προτίμηση λόγω δυνατοτήτων/design/κόστους/απόδοσης αλλά μια ταύτιση σε προσωπικό επίπεδο με το status quo του αρχηγού και πρωτομάστορα της τεχνολογικής αυτής θρησκείας.

Η ανορθόδοξη για πολλούς στρατηγική του είναι ακριβώς και το κομμάτι της επιτυχίας των συσκευών όπως το iPhone,iPod,iPad γιατί πολύ απλά δεν ασχολήθηκε με το πόσο ξεχωριστό είναι αυτό που “πουλάει” αλλά γιατί “εσείς” οι καταναλωτές είσαστε τόσο ξεχωριστοί και ακριβώς ζητάτε κάτι απλό,γρήγορο και λειτουργικό!!!

Ίσως είναι από τις λίγες εταιρίες που έχει δημιουργήσει έναν τόσο ισχυρό πυρήνα “οπαδών” που θα αγοράσουν το οτιδήποτε επειδή ο “αρχηγός” το πιστεύει και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης (κατά κανόνα πάντα)!!!Κοινώς ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας της αγοράς που καταλαμβάνει η apple οφείλεται σε αυτή την “αγελαία ορμή”,η οποία με τις επιλογές της στηρίζει τις θέσεις του αρχηγού της αγέλης.

Ο νόμος της ζούγκλας μας έχει διδάξει ότι όταν ο αρχηγός μια αγέλης σκοτώνεται/πεθαίνει η αγέλη σκορπά.Βέβαια ας μην ξεχάσουμε και την περίπτωση που κάποιος γίνεται χαλίφης στην θέση του χαλίφη!!!

Κλείνοντας δεν μπορώ να πάρω μια ξεκάθαρη θέση,ελπίζοντας να μην συμβούν τα χειρότερα γιατί ο Steve Jobs και η apple έχουν πολλά ακόμη να δώσουν!!!

Προσωπικά του εύχομαι περαστικά και ταχεία ανάρρωση!!!

Advertisements

2 thoughts on “Ο αρχηγός της αγέλης

  1. litsa February 19, 2011 / 12:43

    Λογική η πλευρά που το θέτεις αλλά ας μην ξεχνάμε ότι στον κόσμο των επιχειρήσεων και του marketing ισχύει το ‘ουδείς αναντικατάστατος’. Πίσω από αυτό το μεγάλο μυαλό κρύβονται εκατοντάδες άλλα λαμπρά μυαλά που έχουν βάλει το λιθαράκι τους σε αυτή την τεράστια επιτυχία. Επίσης σύμφωνα με τη φύση το ανθρώπινο ον χαρακτηρίζεται και από τον ‘κανόνα της επιβίωσης’.
    Όπως και να ‘χει εύχομαι και γω περαστικά…

    • Bill Niakas February 19, 2011 / 12:57

      Συμφωνώ και πιστέυω ότι πολλοί θα θελήσουν να γίνουν χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη,με σύμφωνη πορεία προς την “επιβίωση”!!!Ο χρόνος θα δείξει!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.