Το πρόβλημα της πίστης

Μια εβδομάδα πρίν το Άγιο Πάσχα και κατά το σύνηθες μαζί με τα πάθη του Χριστού,κάνουν την εμφάνιση του και τα “πάθη” του λαού.Σε διάφορες συζητήσεις διακρίνω μια απαξίωση του πολιτικού συστήματος και όντας υποστηρικτής μιας πιο αισιόδοξης προοπτικής των πραγμάτων, παρατηρώ ότι με τον έρχομο των εορτών αναδεικνύεται μια ακόμη απαξίωση.Αυτή του θρησκευτικού συστήματος !!! Δεν θα μπω στην διαδικασία να αποδείξω αν υπάρχει ή όχι Θεός αλλά διαπιστώνω ότι πλέον συνέχεια και περισσότεροι δηλώνουν “Άθεοι” . Γιατί Όμως ;

Η Βικιπαιδεία στο λήμα τις για τον Αθεϊσμό  χαρακτηριστικά αναφέρει :

Στα πρώιμα αρχαία Ελληνικά, το επίθετο άθεος (από το στερητικό α + θεός) σήμαινε εκείνον που ήταν “χωρίς θεούς” ή εκείνον που του “έλειπε η πίστη στους θεούς”. Η λέξη απέκτησε ένα επιπρόσθετο νόημα κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, οπότε και εξέφραζε την πλήρη έλλειψη σχέσεων με τους θεούς, δηλαδή σήμαινε “αρνητής των θεών, άθρησκος, ανόσιος”, είχε δε βαρύτερες συνυποδηλώσεις από τον όρο ασεβής

Οι πιο παρατηρητικοί θα καταλάβουν ότι αυτοί που είναι απαξιωτές του πολιτικού συστήματος είναι οι ίδιοι που τους λείπει η πίστη και στους θεούς και ως εκ τούτου μιας άλλης μορφής κατάσταση γεννάται. Αυτή της απάθειας, της ουδετερότητας , μιας παθητικότητας που αφήνει τους αρνητές στο περιθώριο και μάλιστα με την σύμφωνη θέση τους!!!!

Σας φαίνεται παράξενο;

Κι όμως!! Τα μεγάλα ποσοστά που παίρνει οι “Κανένας” στα γκάλοπ, η εξύβριση των πολιτικών προσώπων (όχι άδικα,αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα) αλλά  όταν έρθουν τα σκούρα, ως εκ θαύματος, όλοι ξαναβρίσκουν την πίστη τους σε μπλέ,πράσινους,κόκκινους και τους δίνουν μια ακόμη ευκαιρία. Στην εκκλησία από την άλλη ,λοιποί λειτουργοί απαξιώνονται γιατί πολύ απλά κάνουν αυτό που κάνουν χωρίς επιπτώσεις από το ποίμνιο,και οι αντιρησσίες θα επιστρέψουν τα Χριστούγεννα, το Πάσχα ,τον 15άυγουστο γιατί “έτσι είναι το εθιμο”.

Μπά ?!!?

Αλλά έτσι είναι δυστυχώς, οι απαξιωτές εκκλησίας και πολιτικού συστήματος δίνουν περισσότερο “αέρα” και στους 2 να ενεργούν περισσότερο ελεύθερα και μάλιστα εις βάρος τους . Το απολιτίκ χωρίς πράξεις δεν είναι αντίδραση, η Αθεϊα χωρίς πίστη ( πίστη στον εαυτό μας πρωτίστως ανεξαρτήτου δόγματος) δεν είναι μαγκιά αλλά αδυναμία. Όλα αυτά τα τετριμένα trends που φυσικά μόνο σε καφέδες μπορούν να ευσταθούν (του στύλ : δεν πιστέυω σε κάτι που δεν βλέπω —> πολύ καλό εδώ το επιχείρημα του Einstein )  δεν πρόκεται να αλλάξουν τίποτε ,όχι μόνο στον κόσμο αλλά και σε εμάς του ίδιους.

Η πορεία μας σαν άνθρωποι μέσα στα πάθη κάποια στιγμή θα μας οδηγήσουν σε έναν αλληγορικό “θάνατο” αλλά στο χέρι μας είναι να “αναστηθούμε” και αυτό μόνο με την πίστη μπορεί να επιτευχθεί. Την πίστη στους φίλους μας, τους συναδέλφους μας ,τους συντρόφους μας ,τους γονείς μας και πάνω από όλα στον εαυτό μας!!!

Το πρόβλημα της επιστήμης είναι η πίστη αλλά χωρίς πίστη η επιστήμη θα είχε πετύχει τόσα πολλά?

Θα κλέισω δανειζόμενος τον επίλογο του πολύ επίκαιρου άρθρου του Στυλιανού Τάκα

Ο Συμβολισμός του Θανάτου και της Ανάστασης

Η εξάλειψη των παθών είναι η υπέρτατη πράξη ηρωισμού του ανθρώπου!Καλό Πάσχα σε όλους και Καλή Ανάσταση

Advertisements

One thought on “Το πρόβλημα της πίστης

  1. Αντώνης April 16, 2011 / 11:11

    Η θεοποίηση [πίστη] γεννιέται στον άνθρωπο, στην ανάγκη του να εξηγήσει τα ανεξήγητα! Πράγματα που οι γνώσεις του δεν του επιτρέπουν τεκμηριωμένη [επιστημονική] εξήγηση! Το ζήτημα που με απασχολεί εμένα είναι το εξής! Έχουμε λύσει όλα τα άλλα προσωπικά μας προβλήματα για να αναζητήσουμε και το “θεϊκό”; Αν Ναι, τότε ποια τεκμηρίωση υπάρχει στο “θαύμα, θαύμα”! Υπάρχουμε γιατί υπάρχουμε έτσι απλά, όπως έτσι απλά ερχόμαστε κι ακόμα πιο απλά φεύγουμε! Το τραγούδι λέει, εδώ είναι ο παράδεισος κι η κόλαση εδώ! Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε το εδώ παράδεισο για εμάς και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά μας! Και θα μου επιτρέψετε να πω αυτό που έλεγε ο πατέρας μου! Σαν θα πεθάνω χέσε με! Δεν ξέρω τι υπάρχει μετά, αλλά είμαι σίγουρος τι υπάρχει τώρα! Εδώ! Τεκμηριωμένα κι όχι με ευχολόγια! Ευχαριστώ για την φιλοξενία Βασίλη μας!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.