Η εντροπία των θεσμών

Ομολογώ ότι πέρασε πολύς καιρός από το τελευταίο μου άρθρο. Αυτό συνέβη ίσως γιατί κάπου ανάμεσα στο διάστημα που πέρασε βαριόμουν ,τεμπέλιαζα αλλά επίσης  ασχολήθηκα με διαφορετικά πράγματα (κυρίως διάβασμα «εξωσχολικό» που λέγαμε μικροί). Ο κοινός παρονομαστής όμως κάθε ενός που ασχολείται —έστω και ερασιτεχνικά, όπως και εγώ— με το γράψιμο είναι η έλλειψη θέματος και έμπνευσης.

Σήμερα υπό το βάρος των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση, με το κοινωνικό καζάνι να έχει φτάσει προ πολλού (κατά την γνώμη μου) στο σημείου βρασμού, τί είναι τούτο που κρατά τόσο σφιχτά κλειστή την κοινωνική χύτρα (ας μου επιτραπεί ο όρος); Μου έρχεται έντονα στο μυαλό η έννοια της εντροπίας.

Η Wikipedia την ορίζει:

Η εντροπία είναι η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση (ομογενοποίηση των πάντων) και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής ή αλλιώς της εξέλιξης. Σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει καμία διαδικασία και δε βρίσκεται «σε λήθαργο» (κρυμμένη) κανενός είδους πληροφορία που να επιτρέπει την εξέλιξη (ή τη ζωή) αν με κάποιο τρόπο γίνει εκ νέου παροχή μόνο ενέργειας.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιος επιστήμονας ή πολιτικός αναλυτής να καταλάβει ότι η σημερινή κατάσταση περιγράφεται άψογα από την έννοια αυτή. Η τάση προς αταξία η οποία με την σειρά της θα οδηγήσει σε εξέλιξη έχει τις προεκτάσεις σε κοινωνικό, πολιτικό αλλά και θεσμικό επίπεδο. Η μεταρρυθμιστική μανία της κυβέρνησης να επιτύχει την μέγιστη τιμή της «εντροπίας» σε ζητήματα που υπήρξαν επί σειρά δεκαετιών τελματώδη , βάσει της φυσικής έχουν ώς σκοπό την εξέλιξη , όμως τείνουν να επιτύχουν την πάυση της ζωής (οικονομική εξαθλίωση,ανεργία, απογοήτευση) όπως πολύ έξυπνα περιγράφει ο όρισμός.

Επιπλέον η Wikipedia αναφέρει:

Ο όρος «εντροπία» («εν-» + «τροπή», αλλαγή εντός, εσωτερική αλλαγή)

Κοινώς προκειμένου οι αλλαγές που προωθούνται , πρέπει να προσεγγίζονται με μια ανάγκη για αλλαγή εντός της κοινωνίας και του καθενώς από μας ούτως ώστε να γίνει η εκ νέου παροχή ενέργειας προκειμένου να υπάρξει εξέλιξη.

Αυτό φυσικά δεν μπορεί να επιτευχθεί από την μια μέρα στην άλλη και με τους υπάρχοντες θεσμούς και πολιτικές συνιστώσες. Η αλλαγή εντός είναι το έναυσμα για την αναγέννηση των πολιτικών σχηματισμών, των θεσμών , των ανθρώπων και των ιδεολογιών που τόσο στεγνά κατατάσονται σε ένα σύστημα που προσδιορίζει και προσδιορίζεται από δεξια, αριστερά και κεντρώα επίθετα. Δεν νομίζω αυτή η κυβέρνηση να καταλαβαίνει τι κάνει παρά μόνο γιατί πρέπει να το κάνει (δηλαδή αυξάνει την «αταξία»).  Ουσιαστικά η εντροπία και η μέγιστη τιμή αυτής οδηγά με μαθηματική ακρίβεια στην κατεδάφιση του πολιτικού συστήματος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η χύτρα της κοινωνίας  αναμένεται να σκάσει από στιγμή σε στιγμή και μια νέα αρχή να προβάλει, με άγνωστο τι θα είναι και πως. Όμως  ο δρόμος της εξέλιξης βρίσκεται στα μόρια της φυσικής μας υπόστασης και η φυσική ορμή για αλλαγές, θα μας οδηγήσει στη δημιουργία νέων θεσμών και νέων πολιτικών και κοινωνικών παραγώγων.Δική μας υποχρέωση είναι να τολμήσουμε την αλλαγή.

« Όλες οι αυθόρμητες μεταβολές στη φύση οδηγούν σε αύξηση της εντροπίας»

2 σκέψεις σχετικά με το “Η εντροπία των θεσμών

  1. Μαλλον βρισκομαστε στο σημειο σκασμου της τεραστιας φουσκας της μεταπολιτευσης, και η εντροπια των τελευταιων χρονων θα κορυφωθει. Η κριση πιο πολυ ηταν/ειναι αξιων παρα οικονομικη.

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.