Το αυγό της καμηλοπάρδαλης

Πριν από μια εβδομάδα περίπου, είχα μια συζήτηση με μια εκκολαπτόμενη αρχιτέκτονα και ομολογώ η κουβέντα μας μου έδωσε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα μαζί με την έμπνευση για το παρών άρθρο.  Δεν είχα κάνει πολλές συζητήσεις στο παρελθόν με αρχιτέκτονες και όντας βαθιά νυχτωμένος για την πραγματική αποστολή του αρχιτέκτονα και την συμβολή των υπολοίπων μηχανικών στην διεκπεραίωση ενός έργου , η αντίληψη και οι γνώσεις μου τότε στηρίχθηκαν στην δήθεν “κόντρα” μεταξύ πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων.

Πολλά έχουν αλλάξει από τότε και με μερικές γνώσεις επιπλέον και μια πιο ακομπλεξάριστη διάθεση , ήμουν έτοιμος να ακούσω και να ακουστώ. Προτού όμως προχωρήσω θα κάνω μια μικρή παρένθεση για ένα βιβλίο που μου αποκάλυψε πολλά και σίγουρα θέτει στις σωστές τους διαστάσεις κάποια παρεξηγημένα στερεότυπα. Αναφέρομαι στην όμορφη καμηλοπάρδαλη του Αλέξανδρου Τομπάζη και στην 180 μοιρών στροφή που επέφερε στις θέσεις μου. Το εγώ του αρχιτέκτονα συνεπικουρούμενο με τον συλλογικού νου της ομάδας είναι το χαρακτηριστικό που θα εξυψώσει αυτόν και την ομάδα και θα χαρίσει όμορφες “βούλες” στο λαιμό της καμηλοπάρδαλης (που ο ίδιος Τομπάζης προσομοιάζει τον εαυτό του) που  θα κοσμούν μια πορεία από πεπραγμένα ζηλευτά από τους υπολοίπους αλλά το βλέμα της , θα είναι ψηλά στραμμένο στο μέλλον , πατώντας ταυτόχρονα με τα πόδια της σταθερά στην γη.

Στην κουβέντα μας έγινε αναφορά σε έναν άλλο φοιτητή της αρχιτεκτονικής που όμως αναλώνονταν στο να τροφοδοτεί το εγώ του με εικόνες , εμπειρίες και γνώσεις που όμως για αυτόν αποτελούσαν αντικείμενο σπουδαιότητας του ιδίου σαν άτομο , παρά μια σπουδή σε κάτι που εξ ορισμού θα αποτυπωθεί σε ένα έργο. Αυτό μου θυμίζει ένα από τα πολλά λάθη που έκανα επανειλημμένα στο παρελθόν και ξεχνούσα ότι κάθε εμπειρία και κάθε καινούρια γνώση που γίνεται κτήμα μου , είναι κομμάτια του ψηφιδωτού της στρωματογραφίας του ποιος είμαι. Από μόνο του όμως δεν έχει σημασία αν αυτό δεν μεταστοιχειωθεί σε κάτι , ένα κείμενο, ένα τραγούδι , ένα έργο. Συνεπώς δεν παράγεται έργο και ακόμα χειρότερα αναδύεται ένας εαυτός που μάλλον εκθέτει παρά προκαλεί θαυμασμό.

Με απλά λόγια: μην το λές , κάντο , απλά κάντο και ας είναι λάθος

Αδύνατον τόν μηδέν πράττοντα πράττειν εύ.
(Είναι αδύνατο να ευτυχεί όποιος δεν ασχολείται με καμιά εργασία).
Αριστοτέλης

Όταν αρχίσαμε να μιλάμε για το πρόγραμμα σπουδών των αρχιτεκτόνων, μου έδωσε μια γεύση καλών τεχνών , πράγμα που μου δημιούργησε την εντύπωση ότι η έννοια του μηχανικού στον αρχιτέκτονα είναι καθαρά μια σύμβαση που γίνεται για να μπορεί να επικοινωνήσει με τους τεχνοκράτες συναδέλφους του για κάτι που στην ουσία του θα πρέπει να είναι μηχανικά άρτιο και αρχιτεκτονικά σωστό. Πιστεύω όμως ότι έτσι πρέπει να είναι , με  την διαφορά όμως ότι σε μια τέτοια συνεργασία το “εμείς” έχει τον πρώτο ρόλο και όχι το “εγώ” . Όμως αυτό δεν είναι κάτι που επιβάλλεται , αντιθέτως είναι προϊόν μιας παιδείας που έχει ως βασικό άξονα την πρόοδο και την ευημερία του συνόλου και όχι την εγωιστική παράσταση της περσόνας ενός ατόμου. Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι μακρύς και καθόλου εύκολος αλλά ποτέ τα μεγάλα και σημαντικά δεν ήταν εύκολα και προσιτά.

Όπως τα αυγά πρέπει επωαστούν και να εκκολαφθούν , έτσι και οι νέοι αρχιτέκτονες μέσω της αλχημικής διεργασίας ιστοριών τέχνης  ,αρχιτεκτονικής , και ενός σωρού —φαινομενικά— αχρείαστων γνώσεων θα κάνουν σιγά σιγά τα βήματα τους ως μικρές καμηλοπαρδάλεις σε μια πραγματικότητα που στην εποχή της κρίσης ψάχνει απεγνωσμένα την χαμένη της ταυτότητα.

«Καμιά φορά εμείς οι αρχιτέκτονες χρειάζεται να ελέγχουμε συχνά αυτό που δημιουργούμε. Αυτό συνδέει την αρχιτεκτονική με τη ζωή και τον πραγματικό άνθρωπο και όχι μόνο με εκείνον τον ιδανικό που πλάθουμε με τον νου μας και που ζωγραφίζουμε στα σχέδιά μας. Συχνά σχεδιάζουμε για τον μέσο όρο ή για το ιδανικό, ενώ μέσος όρος και ιδανικό δεν υπάρχουν»  –Αλέξανδρος Τομπάζης

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.