Το περιτύλιγμα του ηθικού πλεονεκτήματος

2054558_1Νομίζω ότι μιλώ εκ μέρους πολλών, σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικότερα για τα δύσκολα μέτρα που θα κληθούν να εφαρμόσουν στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης.

Η πρώτη αντιπαράθεση των δύο αρχηγών στη Βουλή για το ασφαλιστικό άφησε ανάμικτες εντυπώσεις. Καλές εντυπώσεις στα κομματικά ακροατήρια, κακές εντυπώσεις στους σκεπτόμενους πολίτες που περίμεναν μια εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση, με κοινό άξονα προτάσεις για τη διέξοδο από το τούνελ της κρίσης. Αντί αυτού οι μεν αναλώθηκαν στην ρητορική “δεν είμαστε όλοι ίδιοι” ενώ οι δε στην δεινή θέση που περιήλθαν τα οικονομικά της χώρας στη διάρκεια του 1 χρόνου της αριστερής διακυβέρνησης.

Πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Οι θεσμοί απαιτούν περισσότερα από όσα το Μαξίμου δύναται να δώσει και ως εκ τούτου πρέπει να σκαρφιστεί ένα νέο τρόπο να σερβίρει το νέο πακέτο μέτρων που αναπόφευκτα θα βουλιάξει ακόμη πιο βαθιά στην ύφεση την ήδη ρημαγμένη οικονομία.

Σκοπός του Τσίπρα είναι να παρουσιάσει την κυβέρνηση του ως προστάτη των αδυνάτων ενώ την αξιωματική αντιπολίτευση ως παράταξη των Βορείων Προαστίων. Το ζήτημα όμως είναι τι περιτύλιγμα θα έχει το πακέτο αλλά ακόμη πιο σημαντικό τι περιεχόμενο;; Το ηθικό πλεονέκτημα χρησιμοποιήθηκε πολλάκις αυτές τις μέρες ως περιτύλιγμα των, πολιτικών και μη, πράξεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως απεδείχθη μια καραμέλα που έχει λιώσει, ειδικότερα μετά τους αλλεπάλληλους διορισμούς μετακλητών από συγγενολόϊα πρώτου βαθμού ως και εγγόνια ΕΑΜιτών και πάει λέγοντας. Βέβαια κάποιος θα πει ότι τα ίδια έκαναν και οι άλλοι. Σωστά, αλλά όταν στην προεκλογική σου ατζέντα (και την μετεκλογική) υπάρχει η πάταξη της οικογενειοκρατίας και η αξιοκρατία, ο μέσος πολίτης δυσκολεύεται να διακρίνει ακόμη και τις καλύτερες των προθέσεων την στιγμή που η εφαρμοζόμενη πολιτική κάνει και τον πιο ακραίο φιλελεύθερο πολιτικό να μοιάζει σοσιαλιστής, με εμφανή την απουσία προοπτικής νυν και αεί.

Από την άλλη ο Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ στο δικό του πακέτο επιλέγει την λογική του ώριμου φρούτου μη έχοντας μια σαφή αντιπρόταση στις δύσκολες πολιτικές που κομίζονται από τους κυβερνώντες. Πιστεύουν ότι έχουν το ηθικό πλεονέκτημα ως εφαρμοστές των προηγούμενων μνημονίων και ως εκ τούτου μπορούν να κουνάν το δάχτυλο σε μια περίοδο που δεν προσφέρεται για λογικές “i told you so”. Αδήριτη ανάγκη η ύπαρξη μιας αντιπολίτευσης με προτάσεις και πλάνο, έτοιμη να σηκώσει τα μανίκια για να βγει η χώρα από τα δεινά των μνημονίων, με τη χάραξη μιας κοινής πορείας στα κρίσιμα ζητήματα.

Εν κατακλείδι το πακέτα των δυο αντιπάλων πρέπει να έχουν ουσία και περιεχόμενο και όχι να είναι ακόμη μια φορά άδεια γιατί τότε το περιτύλιγμα του ηθικού πλεονεκτήματος θα είναι ένα ακόμη φύκι που περάστηκε για μεταξωτή κορδέλα.

Advertisements

One thought on “Το περιτύλιγμα του ηθικού πλεονεκτήματος

  1. Salih February 9, 2016 / 13:54

    Ακριβώς…. η κατάσταση είναι τραγική… δεν ξέρεις αν η κυβέρνηση είναι αντιπολίτευση η το αντίστροφο.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.